Länsstyrelsernas geodata finns öppna och lättillgängliga för alla. Med några klick kan du hitta geografiska underlag för natur- och kulturvärden, riksintressen, miljöövervakning och mycket annat.
Geodatakatalogen (GDK) ger möjlighet för individ och samhälle att få tillgång till länsstyrelsernas geografiska information. Varje datamängd är beskriven med så kallad metadata vad gäller innehåll, aktualitet och utbredning.
Målgrupper för Geodatakatalogen är alla som har behov av att använda länsstyrelsernas geografiska information så som kommuner, andra myndigheter, näringsliv, skola, universitet och allmänhet.
Sök och filtrera fram information
Geodatakatalogen underlättar sökning och filtrering av geografisk information, vilket gör det enkelt för dig som användare att hitta rätt underlag.
På geodatakatalogens startsida finns en ruta för att söka med fritext. För att få fram en avancerad sökning, kan du klicka på rubriken ”Sök” uppe till vänster i menyområdet. Du kan söka direkt filtrerat på olika ämnesområden genom att välja ämne via bilderna på startsidan.
Vill du söka efter data hos en specifik organisation, som till exempel en specifik länsstyrelse, så går du till sökpanelen ”Ansvarig Organisation” i Geodatakatalogen. Sök med fritext eller leta i listan efter den organisation du är intresserad av. Klicka i den organisation vars metadataposter du vill visa.
Hur får du använda geodata?
Licenstypen för länsstyrelsernas geodata anges i metadata för varje datamängd i Geodatakatalogen.
Länkar till våra WMS:er
Länsstyrelsernas WMS-tjänster (WebMapService) följer ISO-standard (19128) och specifikationer i OGC Open Geospatial Consortium. Anslut till tjänsterna i exempelvis din GIS-programvara.
Vill söka efter WMS:er går du till sökpanelerna till vänster i Geodatakatalogen och fäller ut ”Typ av länkar”. Klicka i WMS-tjänst, så har du filtrerat fram WMS:er.
Hjälp och mer information
Geodatakatalogen har en inbyggd manual, som du hittar via knappen ”? Hjälp” uppe till höger i menyområdet och i sökrutan för fritext.
Om du har frågor om en specifik datamängd – kontakta i första hand den mailadress som står angiven under ”Organisatorisk tillhörighet” för den specifika datamängden.
Om du har frågor eller synpunkter allmänt om Geodatakatalogen eller manualen, kontakta
gis.geodatakatalogen@lansstyrelsen.se.